Den här sommaren gifter sig två av familjens vänner och eftersom hon är från Brasilien kommer det att vara ett bröllop där och ett bröllop här nu i sommar. Maken och brudgummen är barndomsvänner och därför kommer vi att ingå i bröllopsföljet. Jag har därför fått i uppdrag att hitta en tärnklänning i en blå/grå färg.

Det har varit ganska mycket som hänt och väldigt lite ork under våren så jag har skjutit upp klänningsletande och köp alldeles för länge. Så nu när jag väl har börjat har jag inte hittat något som passar riktigt. Jag hittade en på HM som är jättemysig och som skulle fungera men den är några storlekar för liten och det större storlekarna är slut. Den är inte den bästa modellen på mig men jag känner mig lite prinsessig i den pga den härliga kjolen så jag bestämde mig för att ta den för lilla klänningen och försöka sy om den så att den skulle kunna användas.

Den är tillräckligt lång (till och med lite för lång) och den fungerar i midjan men över bröstet saknas det en del tyg…

Efter lite funderande bestämde jag mig för att försöka ta bort blixtlåset och istället skapa en snörning, på det sättet kan jag själv styra storleken på klänningslivet. Min första plan var att kanta med snedslå och sedan slå i öljetter men efter ha tänkt lite till var jag rädd att det skulle skada kanten och inte riktigt vara stark nog. Jag var till Myrins i stan för att kika runt på tyg så jag passade på att fråga om råd och de gav mig tipset och visade mig en resår med färdiga öglor som jag kunde använda.

jag började med att försiktigt sprätta bort dragkedjan, det blev bara svårt längst ner men efter lite pill fick jag bort hela. Jag la sedan helt enkelt in resåren mellan tyglagren som tidigare höll fast dragkedjan och nålade fast resåren. För att försöka ge så mycket styrka som möjligt åt sömmen dolde jag själva resårdelen i sömmen och lät bara öglorna titta ut. Sedan sydde jag med en liten raksöm längs med hela kanten.

Jag funderade på vad jag skulle ha för band till snörningen och funderade på att ha ett gult för att göra det lite roligare men bruden ville försöka hålla färgkoden så jag hittade en bomulls-snedslå som var lik i färgen (alla satinband jag hittat var väldigt avvikande). Snörningen på bilden nedan är med det satinband som var mest likt men det tog jag bort efter provningen. Hela är inte snörd på bilden eftersom jag bara ville se om jag kom i den och för att Maken inte var glad eller duktig på att snöra in mig i den, hihi.

Jag sydde ihop snedslån till en tunn remsa längs den naturliga vikningen och snörade med den. Jag trodde att den lite strävare bomullen skulle kännas stel och lite obekväm men det var inga problem alls. Tyvärr blev det ingen bild på själva snörningen under bröllopet, men jag lyckades ha sönder en ögla under insnörningen men vi lyckades dölja det ganska bra.

På det svenska bröllopet några veckor snare hade jag klännningen igen och själva insörningen gick ok även om någon till ögla drogs sönder men på det bröllopet var barnen med så efter bärande, lyftande och jagande var det ganska många öglor som saknades och det började se mindre bra ut. Här finns en liten suddig bild men man kan se den nu trasiga snörningen i alla fall.

Jag åkte hem med barnen vid läggdags men Maken stanna ett tag till vilket blev ett problem när jag kom hem och skulle komma ur klänningen utan hjälp.. Det slutade med att jag drog loss de resterande öglorna för att komma ur klänningen. Så Nu är tanken att göra om livet helt på den eller göra om den till kjol för att inte slösa bort den.

Träffar: 328

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *