Eftersom jag på senare år (sedan barnen föddes) har virkat allt mer har jag fått ett större behov av att få till en förvaring som inte bara är en stor låda där allt hamnar huller om buller. Jag har kikat på lite olika lösningar men tycker ingen riktigt har det jag vill ha. Det närmaste jag hittat är en “Yarn-dum förvaring” som bla finns på slöjddetaljer.

Yarn-Drum förvaring 0465-1201
bilden är lånad från Slöjddetaljer

Men jag gillade inte att det är ett enda stort fack inuti och plus att jag inte tyckte den var så snygg, men det är ju egentligen ett mindre problem.

Efter ha googlat lite efter andra alternativ bestämde jag mig för att sy en egen. Det skulle bli ett av mina första större syprojekt och något som är lite mer avancerat än att bara sy enstaka raksömmar och göra lagningar så jag var medveten redan från början att resultatet kunde blir lite tveksamt.

Jag började med att bestämma mig för vad jag faktiskt ville ha  i min förvaring och jag kom fram till att jag ville att den skulle vara mobil, vara rund och ha minst tre fack i det inre och gärna lite fickor på utsidan (och en ficka på utsidan för mina virknålar). Och om jag kunde få till det ville jag ha ett stängbart lock med ett garnhål eller två.

Jag googlade runt lite på att sy korgar och tittade bland lite här, här och här. Till slut hittade jag att “round makeup bag” gav mig det som var mest likt det jag var ute efter så jag kikade även på lite videor och sidor på det. Jag gillade verkligen den här och den här. Jag kikade även på den här men jag ville inte att blixtlåset skulle synas från insidan så jag valde att fästa blixtlåset mellan utsidan och fodret istället, men det gör jag nog inte om igen, eller i alla fall inte om jag har ett blixtlås som inte går att dela helt för det blev väldigt svårt att sy fast blixtlåset på locket. Så om jag gör en ny av någon anledning kommer jag nog att låta blixtlåset vara synligt eller försöka få tag på ett blixtlås som går att dela upp helt.

Jag valde att rita ett mönster själv utifrån de mått som jag trodde skulle passa. Här är mitt klotter om någon är intresserad.

Så här kommer några steg på vägen:
Jag hittade ett superfint lila tyg med skogsdjur på och eftersom jag är svag för både den här typen av lila och skogsdjur var det kärlek vid första ögonkastet. Eftersom jag ville att den skulle se lite vuxnare ut för att barnen inte skulle sno korgen från mig valde jag att ha ett mörkblått tyg med det lila tyget till detaljer och foder. För att bryta av färgerna och skapa lite kontrast valde jag ett vitt blixtlås och vitt kantband och jag tycker verkligen kombinationen blev fin. Men om jag skulle göra om den hade jag nog valt ett lite stabilare tyg till utsidan då det mörkblå tyget ä väldigt tunt.

Jag började med att sy fast mina fickor på det som skulle bli utsidan. Eftersom jag inte gjort några fickor förut har jag gjort alla på olika sätt för att lära mig vilken metod jag gillar bäst. Det ser lite inkonsekvent ut men det är ju bara jag som ska se den flera gånger.

Sedan gjorde jag avdelarna till insidan. Jag fick gå ner från mina tre fack till två eftersom jag hade svårt att få ihop sömmarna snyggt eftersom jag ville att avdelarna skulle vara insydda på insidan. Eftersom jag fick dela fodrets botten för att kunna göra snygga sömmar så blev botten mindre än planerat pga sömsmånen så jag fick anpassa alla andra måtten efter det, men locket blev ändå lite större än botten. Jag kompenserade mitt förlorade fack på insidan genom att lägga till en ficka på ena sidan av avdelaren.

Mellanlägget jag använde till avdelaren, väggar samt botten och lock är av nåt material med volym så den har en trevlig känsla men ställde också till det lite med måtten.

 

Nu är den så pass klar att jag kan använda den men jag har inte sitt ihop baksidan av korgen eftersom jag har lite svårt att bestämma mig för hur jag ska göra. Antingen kommer jag att sy på ett stycke som täcker hålet och lite av blixtlåset eller så kommer jag helt enkelt att sy ihop bakstyckena.

Jag tycker att den blev ganska fin men i efterhand hade jag nog gjort den lite lägre, jag behövde inte hela höjden och eftersom fickorna är ganska låga fick den lite konstiga proportioner.

Nu ska jag njuta av att kunna fortsätta draken och ha alla saker samlade runt mig utan en massa plastpåsar och risk för att barnen tar mina saker.

Träffar: 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *